O noutate pentru sănătatea ieşeană - ELASTOGRAFIA

Elastografie

Acum, Ştefania Medical efectuează investigaţii printr-o metodă de înaltă acurateţe ce permite diagnosticarea precoce a tumorilor şi oferă un potenţial de vindecare ce depăşeşte 90%.


Avantajele elastografiei

Rezultatele sunt disponibile imediat Elastografia are calitatea de a pune în evidenţă leziuni mici, premaligne – lucru imposibil prin metodele clasice de mamografie sau RMN. Elastografia oferă şansa de a vizualiza tumori nedetectabile în ecografia convenţională, atunci când tonurile de gri ale imaginii tumorale sunt identice cu tonurile de gri ale ţesutului normal adiacent organului respectiv Insoţită de ecografia 2D şiexamenul Doppler, Elastografia adduce un plus de siguranţă diagnostic şi determină aprecierea corectă a nodulilor mamari, tiroidieni, hepatici, pancreatici, testiculari, musculoscheletali, etc.


Procedura poate fi repetată ori de câte ori este necesar, este neinvazivă, neiradiantă şi nu are contraindicaţii. Ea elimină necesitatea puncţiei biopsiei în aproximativ 40% din cazuri Are o sensibilitate de 98% - puterea de a identifica leziunile maligne Are o specificitate de 85% - puterea de a identifica zonele benigne Scade numărul de operaţii inutile, dar nu permite temporizarea nejustificată a intervenţiei chirurgicale în cazul unor nodule suspecţi.


Diagnosticarea precoce a cancerului prin elastografie

Depistarea precoce a cancerului este vitală pentru un tratament curativ. Ce este Elastografia? Elastografia este o procedură care se realizează în completarea ecografiei de organ, atunci când medical depistează existenţa unei mase suspecte. Ea îmbunătăţeşte diagnosticul diferenţial între o tumoră malign sau benignă.


Elastografia a fost folosită iniţial in măsurarea gradului de rigiditate a ficatului în vivo - FibroScan, Echosens, Franţ a. Ulterior, s-au efectuatevaluări extinse şi la nivelul nodulilor mamari, tiroidieni, hepatici, pancreatici, testiculari, musculoscheletali, etc. Interpretarea datelor se realizează strict în context clinic ş icompleteazăalgoritmul de diagnostic, diminuând numărul de operaţii inutile. Cum funcţionează? Metoda ia în calcul faptul că tumorile maligne sunt mai dure, mai incompresibile, deci mai puţin elastice comparativ cu cele benigne. O tumoră canceroasă este de 5 până la 28 de ori mai dură faţă de ţesutul normal ce o înconjoară.


Elastografia este o "palpare" cu ajutorul ecografului, ceea ce permite aprecierea durităţii nodulilor sau a ţesuturilor învecinate şi astfel aprecierea malignităţii sau a benignităţii acestora.